„Medicamentele” , ca si termen cunoscut de pacienti , reprezinta cam tot ce se poate inghiti  sau aplica pe piele , din farmacie . De fapt aceste „medicamente” sunt impartite in mai multe ramuri  si este destul de important sa cunoastem aceste clasificari  sau macar sa primim ceva indicatii , atunci cand cumparam dintr-o farmacie. Unele se pot elibera fara o prescriptie medicala , altele nu , toate sunt benefice organismului , cand sunt administrate pentru diagnosticul potrivit. Dar daca sunt administrate gresit , sau „dupa ureche” , ” la indicatiile vecinei” , atunci ele pot deveni foarte nocive , unele chiar letale.

Incercam sa va detaliem, in mare , aceste categorii , in termeni cat se poate de nefarmaceutici .

As imparti la inceput 3 mari clasificari :

1.   Parafarmaceutice – aici amintim : dispozitive , dermato-cosmetice , vata , comprese sterile , leucoplast , etc. Acestea nu sunt periculoase , se pot elibera la cerere , la recomandare , si le gasim si in alte unitati decat farmacii.

2. Suplimente alimentare –   Aceste suplimente se confunda de foarte multe ori cu medicamentele , diferenta este ca acestea , fata de medicamente , nu trec prin atatea etape de control , nu exista foarte multe teste facute pentru ele , nu se autorizeaza de catre Ministerul Sanatatii , nici de Agentia Nationala a Medicamentului , ci de , atentie , Ministerul Agriculturii , destul de usor. Asa ca efectul si compozitia lor, sunt destul de confuze si misterioase. Teoretic sunt bune , noi recomandam alegerea unor producatori vechi , cunoscuti .Deobicei , ele trebuiesc administrate timp mai indelungat , pentru a simti efectele scontate. Ne pastram convingerea ca, nici ele , chiar daca „sunt din plante” , nu ar trebui administrate fara a avea sfatul medicului sau farmacistului.

 

3. Medicamente –  Aceasta categorie este mult mai vasta , si are mai multe subcategorii . Cu aceasta categorie nu este de joaca.  Daca despre categoriile de mai sus , putem spune ca nu ne omoara , dar nici nu ne vindeca, despre aceasta putem spune ca poate deveni foarte periculoasa. Va explicam mai jos subcategoriile acesteia:

a) OTC – ( over the counter ) – Aceste medicamente se pot elibera fara a prezenta o prescriptie medicala , pretul poate sa difere de la o farmacie la alta, nefiind impus de MS. Acestea contin fata de suplimentele alimentare , substanta activa , adica substanta chimica . Ele se pot elibera fara reteta , fiind considerate nepericuloase , daca se respecta sfatul farmacistului sau prospectul .

Si la acestea noi credem ca pacientii exagereaza administarea lor , iar legea este mult prea permisiva , prin acceptarea reclamelor din media , incurajand astfel automedicatia si consumul excesiv de medicamente.

b) RX –               Medicamentele RX au pret impus , au substanta activa , unele sunt incluse in lista de compensare CAS , si cel mai important , nu se elibereaza fara prescriptie medicala . Aici se deschide o alta clasificare , dar nu detaliem , pentru ca am intra prea mult in farmacologie( si am promis ca nu). In aceasta categorie intra si antibioticele , si hipocolesterolemiantele , si cele de cardiologie , si unele colire( picaturi de ochi , exista si care intra la OTC) , analgezice , etc . Acestea intra sub aceeasi incidenta a legii , necesita prescriptie simpla de la medic.

Tot in aceeasi categorie de RX , intra si o subcategorie mai speciala de medicamente , denumite toxice si stupefiante . Acestea se elibereaza pe regim special , adica doar cu prescriptie TAB III , verde , legea fiind foarte dura cu cei care nu respecta eliberarea , este vorba de dosar penal. Asa ca, „nu dati cu pietre” , cand un farmacist nu va elibereaza astfel de medicamente , fara a avea o reteta speciala. Aceste medicamente nu degeaba sunt atat de limitate la eliberare, ele fiind foarte periculoase , majoritatea fiind letale .

 

c) Medicamente homeopate  – aceasta categorie o vom detalia cu alta ocazia.

 

Concluzii: Acestea fiind spuse , sper ca acum aveti in minte o miniharta a produselor farmaceutice , si va va fi mai usor sa va administrati medicamentele , in functie de diagnostic  si poate sa evitati pe viitor eterna discutie din farmacie : -vreau x medicament , – va trebuie reteta  si de aici rezultand un conflict neintemeiat. Luati medicamentele cu grija !

Daca aveti intrebari si ati vrea sa aflati mai multe despre clasificarea medicamentelor si efectul acestora , nu ezitati sa ne contactati. Va multumim !

NU SUSTINEM AUTOMEDICATIA !!!

 

Farm. Argesanu Cristi